Examen B-VCA

Doelgroep

Als u aan de slag gaat voor een aannemer dan moet u in de meeste gevallen een B-VCA diploma hebben. Bijvoorbeeld als u op een bouwterrein of in een risicovolle omgeving werkt.

 

Steeds meer wordt het examen ook afgelegd door leerlingen en studenten die op stage gaan. Met het VCA-diploma hebben zij aantoonbaar kennis van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM).

Inhoud

De B-VCA bestaat uit kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen en het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen.

Examen

Het examen bestaat uit 40 vragen die u binnen 60 minuten moet beantwoorden. Per vraag kunt u 100 punten scoren. Bij 2580 punten of meer ontvangt u het diploma 'Basisveiligheid VCA'.

 

Het behaalde diploma is tien jaar geldig en vereist om aan de VCA-checklist te voldoen.

Examentalen

Standaardtalen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans en Turks. 

 

Per 1 januari 2019 zijn de volgende talen niet meer standaard: Arabisch, Bulgaars, Grieks, Kroatisch, Italiaans en Slowaaks.

 

Deze talen vormen samen een nieuwe ‘groep’ met de volgende voorwaarden:
• Tenminste 10 werkdagen voor de examendatum dient het examen aangevraagd te zijn.
• Er geldt een extra toeslag van € 37,00 per kandidaat. 

Voorleesexamen

Het voorleesexamen (met koptelefoon) B-VCA is beschikbaar in alle standaardtalen, behalve Litouws.

De examenduur voor een CBT-voorleesexamen is 75 minuten.  

Centraal Diploma Register

Uw VCA-diploma is opgenomen in het Centraal Diploma Register (CDR). In het CDR kunt u nagaan of iemand een geldig VCA-diploma heeft.